Met je buren biologisch tuinieren?

Het is Nationale burendag. Ik zie een uitnodiging in de krant om deze dag een bezoek te brengen aan de Hortus Populus in Bodegraven. Ik trotseer de regenbuien en fiets naar een voormalig weiland dat wordt omgetoverd tot een ‘tuin van het volk’, met groente, fruit, bloemen en zicht op wolkenluchten.

Esther van den Bor is de trekker van het initiatief. Ik ken haar al wat langer en heb haar al veel horen vertellen over de tuin, die langzaam zal worden opgeslorpt voor woningbouw. Maar zou het ook een voorbeeld en ontmoetingsplek voor nieuwe bewoners kunnen zijn? Ik ga het eens bekijken.

Bijzondere ligging
Esther van den Bor

De tuin ligt aan het Limespad. De Limes is de grens van het Romeinse rijk. De Oude Rijn was in het begin van onze jaartelling onderdeel van de limes en later speelde het een rol in de Hollandse Waterlinie voor de verdediging van Holland in de 17een 18eeeuw. Een gebied met historie dus. Historie die wordt teruggebracht in de structuur van de tuin en kleine opstallen.

Wat meteen opvalt zijn de 6 populieren bij de ingang met daarachter een Romeins bouwwerk de ‘Cohortus’ in wording. Ondanks de ligging vlak aan de A12 en tegenover het gemeentelijke afvalbrengstation is de sfeer rustig en stil. Ik word verwelkomd met pompoensoep. Enthousiast krijg ik uitleg over de lemen muren. Oh, wat had ik graag meegedaan met het kneden van de leem en het opstoppen van de structuur van takken. Lekker klodderen.

Samen pionieren

Esther: “Ik vind het mooi om te zien hoe het zich hier ontwikkeld. We hebben een aantal abonnementhouders die wekelijks een pakket van onze producten ontvangen. Dat is nodig om in de kosten te voorzien maar het brengt ook spanning met zich mee. Kunnen we elke week voldoende leveren? Is de kwaliteit voldoende? En hoe komen we aan meer vrijwilligers en hebben we voldoende kennis in huis om volgens het principe van permacultuur te werken of moeten we toch op een andere manier gaan telen zodat je wat grootschaliger kan werken?”.

Veel vragen die vragen om een visie en steun voor die visie. Het is echt ontwikkelingswerk.

Esther: ”We zijn als mens zover van de natuur verwijderd geraakt. Ik vind het belangrijk dat we weer beseffen dat ons eten niet vanzelf op ons bord ligt en dat je in de winter andere groenten eet dan in de zomer. Ook dat je samenwerkt en elkaar helpt. Hier op de tuin is dat allemaal aan de orde. We ontvangen hier schoolklassen, er werken mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, we verkopen onze producten en we geven informatie over onze manier van tuinieren en de gewassen.”

Daar doen we het voor
nieuwe buren

Als Esther me vertelt over de moeite die het kost om dingen geregeld te krijgen, over eisen waar je aan moet voldoen, krijgt haar gezicht een vermoeide uitdrukking. Ik vraag haar waar ze energie van krijgt. “Als ik zie wat we hier hebben gerealiseerd, de tuin, de bewustwording, de producten die we hebben, daar doe ik het voor.  En het is nog niet klaar want we willen dat 10% van de inwoners van Bodegraven van de Hortus Populus eet. We hopen dat de bewoners die hier in de nieuwe huizen komen wonen met ons mee gaan doen. De eerste mensen hebben al nieuwsgierig een kijkje genomen. Maar eerst zullen ze nog wel even druk zijn met hun huis. Volgend voorjaar gaan we actiever met de buren samen werken aan adviezen over tuinen, open dagen, samen werken en verkoop van onze producten.”

Interview met Esther van den Bor door Cora Postema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *