Je eigen natuur? Oh, dat gaat over mensen!

 

Gertjan 

Op een zonnige herfstdag spreek ik Gertjan van Geerenstein in het Stadshotel in Woerden waar een prachtige foto van hem, met daarop vier vrouwen, een wand vult. 

We hebben het over wat we doen en wat ons drijft. Ik vertel hem waarom ik mensen hun eigen natuur wil laten ontdekken. Dat ik op zoek ben naar verhalen waarin mensen vertellen op welke manier de natuur bijdraagt aan hun leven. Hoe de natuur hen helpt de regie te (her)nemen in hun leven. Door het verspreiden van die verhalen wil ik anderen inspireren om ook op ‘ontdekkingsreis’ te gaan. Op die manier wil ik bijdragen aan een wereld waar mensen open en kwetsbaar kunnen zijn zonder te worden ‘vertrapt’ en belazerd. Een wereld met minder stress en angst.

Eigen natuur op de foto

Gertjan vertelt hoe hij zijn hele leven al zelf zijn weg zoekt en zonder een schoolopleiding te hebben afgemaakt toch een geslaagd zakenman werd. Totdat hij niet meer achter zijn product kon staan en het bedrijf verkocht. Zo kreeg hij tijd om te gaan reizen en fotograferen eop zoek te gaan naar wat hij nu verder wil.

De foto’s die hij heeft gemaakt van mensen in sloppenwijken over de hele wereld zijn prachtig. Het zijn verhalen in een beeld gevangen. Gertjan: “Ik ga dan naar een plek en maak heel gemakkelijk contact. Ik ga bijna op in mijn omgeving en voel me er helemaal op m’n gemak, waardoor er een natuurlijke interactie ontstaat tussen mij en degene die ik op de foto zet. Maskers verdwijnen waardoor ik portretten maak met daarin natuurlijke expressie en emotie. Door mijn open manier van werken ontstaat het ‘juiste moment’ op een natuurlijke wijze gewoon vanzelf. Daar geniet ik zo van!”

In zijn foto’s herken ik de eigen natuur van de mensen. Alsof ze naakt op de foto staan met kleren aan.

Eigen natuur van MENSEN

Ik vraag hem of hij voor ‘Ontdek je eigen natuur’ wat foto’s zou willen maken. “Maar ik maak geen natuurfoto’s” is zijn reactie. “Maar het gaat mij juist om de eigen natuur van de mensen die je op de foto zet, het gaat om MENSEN!” zeg ik. En dan valt het kwartje. “Oh, maar dat kan ik wel” zegt hij. En we praten nog wat verder over de ingewikkeldheid om die eigen natuur te leven. De natuur buiten onszelf (natuurgebieden, water, bos, etc.) is volgens Gertjan een enorme krachtige hulpbron bij het leven van je eigen natuur.  

Dan komt Gertjan op zijn ‘lijflied’. “Ik ontdek nu dat dat eigenlijk helemaal gaat over mijn eigen natuur. Het zijn maar vier regels, maar daarin ligt voor mij helemaal de essentie. Het is van Ane Brun ‘To let myself go’

Meer over Gertjan en zijn werk kun je vinden op zijn website

Geschreven door Cora Postema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *