“Ik heb niets met de natuur”

Op een zonnige morgen zit ik met vlag en koffie aan de Oude Rijn. Een man van een jaar of 70 stapt van zijn fiets: “Nieuwsgierig?, hoezo bedoel je dat?” vraagt hij. Ik vertel dat ik verhalen verzamel waarin mensen vertellen wat de natuur voor hen betekent, hoe het bijdraagt aan hun gezondheid en geluk.

Uitwaaien of tegenwind?

“Oh, ik heb niets met de natuur”, is zijn reactie. “Ik fiets hier graag een stukje langs het water. Als je doorfietst kom je in Utrecht en als je de andere kant op gaat kom je in Katwijk aan Zee. Daar kom ik oorspronkelijk vandaan. Ik mis hier in Bodegraven wel dat je zo even naar het strand kunt. Dat lekker uitwaaien aan het strand vind ik wel heel fijn. Ik ben hier zo’n 40 jaar geleden komen wonen. Hier kon je toen gemakkelijk een huis kopen.”

Ik vraag hem of hij nu hij met pensioen is niet terug wil naar de zee. “Nee, mijn kinderen zijn hier geboren en opgegroeid en ondertussen hebben we ook al vijf kleinkinderen, dan ga je niet meer weg. Ach en hier waait het ook eigenlijk altijd wel. Alleen dan vind ik het niet leuk. Ik houd niet van altijd maar die tegenwind op de fiets.” 

Hout is toch geen natuur?

“Kijken wat je er mee kunt”

“Wat vindt u dan wel leuk?”, vraag ik hem. “Ik vind het leuk om dingen van hout te maken. Een krukje, een tafeltje, net wat ik er in zie. Ik doe dat met hout wat ik toevallig tegenkom als er bomen gezaagd zijn. Dat kijken wat er aan vormen in dat hout zitten en wat je daar mee kan maken. Daar word ik helemaal blij van.” Ik zeg hem dat hij dus eigenlijk wel wat met de natuur heeft. “Nee, ik ben van het hout, dat is toch geen natuur?”  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *