“Ik ben mijn tuin”

Langs de Oude Rijn komt iemand heel hard aangefietst, tennisracket op de rug. Het is Ingrid. Ze ziet me en stapt af. Ze wil graag vertellen wat de natuur voor haar betekent. 

Cora Postema in gesprek met Ingrid Zaal, 53 jaar

Wat betekent de natuur voor jou?


Ingrid: “Voor mij betekent de natuur alles. In de natuur, ook mijn eigen tuin, valt alles van me af wat onbelangrijk is. Ik voel me gelukkig in de natuur. Ik kan enorm genieten van een bijtje in de akelei of een kolibrievlinder in mijn tuin. In mijn liefde voor dat kleine, zo dichtbij in de tuin. Van de kikkerdril in de vijver kan ik blij worden. Gelukkig word ik wanneer ik het gevoel voor de schoonheid van het kleine in de natuur kan delen.

Tuinieren als voorbeeld voor loslaten


Ingrid vervolgt:” In de tuin voel ik me vrij, maar eerst moet wel alles in huis opgeruimd zijn voordat ik buiten kan genieten. Voor mij is tuinieren ook loslaten. In huis kan ik moeilijk afstand doen van spullen. Mijn man en ik zijn verzamelaars en diep van binnen verlang ik naar een ‘leeg huis’.  Stappen te zetten om de boel op te ruimen vind ik moeilijk. Maar de tuin laat mij zien dat het nodig is om planten weg te halen of te snoeien om ruimte te geven aan andere planten, nieuw leven. Maar dan nog kan ik niet zomaar wat wegdoen. De akelei is nu zo overdadig dat ik het op sommige plekken wel weg moet halen om dat wat er onder groeit een kans te geven. Dan graaf ik die akelei uit, zet het in een pot of geef het weg. Als iemand anders er dan weer blij mee is, heb ik een goed gevoel.”

Intens genieten

“Elke lente begint het weer opnieuw. Dat intense genieten van de schoonheid van de natuur en de felle kleuren. Ik voel me dan helemaal opleven. In de zomer heb ik dat ook nog en zo rond begin september voel ik me langzaamaan wat melancholisch worden. Ik zie er dan een beetje tegenop dat het weer vroeger donker wordt en het leven zich weer vooral binnenshuis afspeelt.” 

Als ik Ingrid vraag waar ze zich het meest in kan herkennen, weet ze het niet. “Eigenlijk in alles. Maar een hommeltje vind ik wel  schattig. Die vind ik koddig, gezellig en een hommel heeft van die oranje kwabbetjes aan de achterpoten.” 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *