Erkenning!

Prinses Irene vierde haar 80e verjaardag met een ‘Ode aan de natuur’ in Carré. Het was een feest daar bij te mogen zijn. Voor mij begon mijn bewuste aandacht voor de betekenis van de natuur voor mijn (emotionele) gezondheid toen ik haar boek ‘Dialoog met de natuur’ las. Dat was in de tijd dat ze nog werd weggezet als ‘pratend met bomen’, dus niet helemaal toerekeningsvatbaar. Later ontmoette ik prinses Irene en trof in haar een mens dat luistert zonder oordeel. Dat wilde ik ook zijn!

Nederland,Amsterdam, 2019 Ode aan de natuur, feest tgv de verjaardag van Prinses Irene, Carré, met minister van landbouw Carola schouten Foto: Bob Bronshoff

Samenwerken met de natuur

Het feest van haar verjaardag was een aaneenrijging van dans, muziek, poëzie, zang en filmbeelden uit de natuur. Toen Herman van Veen op het laatst de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aankondigde, dachten we even dat het een grap was. Maar daar kwam ze aangelopen… Carola Schouten. En ze sprak: “Voor de toekomst is het nodig de natuur te beschermen en versterken, door met haar samen te gaan werken. Niet alleen in natuurgebieden, maar in de hele samenleving.”

Leerstoel

Ze kondigde aan om een leerstoel mogelijk te maken aan de Wageningen University & Research (WUR) voor het NatuurCollege (opgericht door prinses Irene) door het financieel te ondersteunen. Een leerstoel om het gedachtengoed van prinses Irene te verspreiden. Dit maakt meer onderzoek mogelijk naar hoe mensen, bedrijven en maatschappelijke organisaties met natuur verbonden kunnen worden.

Dit is een enorme stap in erkenning van de waarde van de natuur voor onze gezondheid en welbevinden.

Lees hier meer over de leerstoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *