Blij in de buurttuin

Irma Lok, initiatiefnemer van een buurttuin op basis van permacultuur in Meppel, vertelt:

“Het groeit omdat we het samen doen”

“Samen met Gea Schoemaker ben ik hier in Meppel het initiatief begonnen een buurttuin op basis van Permacultuur in de wijk aan te leggen. De groep groeide snel en uit deze groep is een volgende initiatief voortgekomen: de aanleg van een voedselbos. Dit alles gebeurt op openbare grond, in het park, dat is uniek!”

“Ik vind het belangrijk dat duidelijk is dat wij de initiatiefnemers zijn, geen beheerders of zo, geen voorzitters of directeuren. Wij zijn iets gestart, hadden een idee en zijn op pad gegaan met de vraag ‘Wat wil hier groeien in de wijk?’ We hebben in onze informatie overdracht enkel de vraag gesteld ‘herken jij je hier ook in? Doe dan mee’. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dat de kracht is geweest (en nog steeds) van ons project. We zijn er geen eigenaren van. Dat zijn we samen. De tuin en het bos is van ons allemaal! Dat maakt me blij”

Blij!
“Ik zie vaak initiatieven dood bloeden omdat er een bestuur op komt en zo. Er hiĆ«rarchie is. Juist de houding van ‘niet weten’ is belangrijk en ‘samen weten we veel’. Dat vraag om een bepaalde houding en presence. En ook daar word ik blij van!”
In het filmpje legt Irma uit hoe het werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *